Photoshop CS5 te Gündüzü Geceye Çevirmek

Sonraki Hali
İlk Hali

Bu basit çalışmamız sadece bir kaynaktır lütfen yadırgamayın ne kadar da basit diye. Başlangıç seviyesinde olan bir çok arkadaşımıza yardımcı olacağını düşündüğüm bir ders.






Arkadaşlar fotoğraf üzerinde yaptığımız değişiklikler gözle görülür derecede net. Aşağıda anlatmış olduğum dersi okuyarak bile gündüz çekilmiş bir fotoğrafı gece çekilmiş gibi gösterebilirsiniz. Ama özellikle seçmiş olduğunuz fotoğrafa dikkat edin. Fotoğrafın içerisinde kesinlikle ve kesinlikle yanmayan bile olsa bir ışık kaynağı olsun. Dersimize başlamadan önce takip eden ve uygulayan arkadaşlar için aşağıdaki linkten çalışma görselimizi indiriniz.

Photoshop programımızda görselimizi açalım. Katmanlar penceresindeki background katmanına çift tıklayarak normal katman haline çevirelim, adını orjinal koyalım. Ctrl+J tuşlarına basarak 1 kopya oluşturalım.     Kopya katmanımızı seçelim ve Image>Adjustments>Brightness/Contrast a tıklayalım. Brightness değerini : -100, contrast değerini 60 verelim ve OK leyelim. Şimdi bu katmanı 1 kere çoğaltalım. Image>Adjustments>Black/White a tıklayalım. Bütün değerleri -50 yapalım. Bu katmanın blending mode unu multiply, opacity değerini de %70 olarak değiştirelim.


Ctrl+A ile tümünü seçelim, Shift+Ctrl+C ile seçimi kopyalayalım ve Shift+Ctrl+V ile yapıştıralım. Image>Adjustments>Levels e tıklayalım. Değerleri : siyah = 0, gri = 1.00, beyaz = 200 olarak yapıp OK leyin. Aynı katmana Image>Adjustments>Curves e tıklayıp değerleri aşağıdaki gibi ayarlayalım.
Şimdi bu katmanı tekrar Ctrl+A ile seçelim, Shift+Ctrl+C ile kopyalayalım ve Shift+Ctrl+V ile yapıştıralım. Image>Adjustments>Color Balance ye tıklayalım ve ayarları aşağıdaki gibi yapalım.
Şimdi orjinal katmanımızı seçelim ve araç kutusundan polygonal lasso tool ile kadını seçelim. Ctrl+C ile seçimi kopyalayalım. Katmanlar penceresinin en altındaki create a new layer butonuna basalım. Ctrl+V ile kopyayı yapıştıralım. Bu katmanı en üst sıraya alalım ve adını kadın olarak değiştirelim. Image>Adjustments>Color Balance ye tıklayalım ve ayarları aşağıdaki gibi yapalım.
Tekrar yeni bir katman oluşturalım. Araç kutusundan polygonal lasso tool u seçelim ve aşağıdaki gibi bir seçim oluşturalım.
Şimdi foreground rengini #ffc000 olarak ayarlayalım ve araç kutumuzdan paint bucket tool u seçerek seçimin içini renk ile dolduralım. Filter>Blur>Gaussian Blur a tıklayalım ve radius değerini 100 yapıp OK leyelim. Katmanımızın opacity değerini %45 yapalım. araç kutusundan brush tool u seçelim. fırça boyutunu 78, sertliğini de %0 yapalım. Aşağıdaki görselde kırmızı işaretli olan alana fırça darbeleri uygulayarak boyayalım.
Üst resimde mavi işaretli alanı erase tool u seçerek yumuşak bir silgi ile silelim. İsterseniz katmanın blending mode unu luminosity olarak değiştirerek beyaz ışık yapabilirsiniz. Ben beyaz ışıkla devam ediyorum. Crtl tuşu basılı iken kadın katmanının küçük resmine tıklıyorum. Yeni bir katman oluşturuyorum ve paint bucket tool ile siyaha boyuyorum. Filter>Blur>Gaussian Blur a tıklayalım ve radius değerini 6 yapalım. şimdi bu katmanın açısı ve uzunluğu ile oynayarak aşağıdaki gibi bir gölge oluşturuyorum.
Kadın katmanını seçelim ve üst resimde gördüğünüz kırmızı alanı araç kutusundaki dodge tool(O) ile rengini açıyorum. Sarı alanı ise burn tool(O) ile karartıyorum. Son adımlar olarak orjinal katmandaki mavi topu seçip kopyalayıp yeni bir katman içerisine yapıştırıyorum. Katman sırasını gölgenin altına alıyorum. üst kısmına dodge alt kısmına da burn tool uyguluyorum.

Bu basit çalışma daha da ilerletmek isteyenler için inşallah bir başlangıç olur. Görselimizde fazla detay olmadığı için kısadan bitti. Mesela pencereleri olan bir ev görüntüsü olsa pencereden dışarıya yansıyan bir ışık hüzmesi yapılabilirdi. Fikir olsun diye söylüyorum. Gök yüzü gözüken bir resim olsa ay eklenebilir, siyah bulutlar eklenebilir veya sularda yansımalar yapılabilirdi.




İsterseniz buradan PSD dosyasını indirerek inceleyebilirsiniz : PSD Dosyasını İndir

Faydalı olması dileğiyle, iyi çalışmalar.

Yorumlar