Photoshop CS5 te Basit 3D Metal Bilye

Arkadaşlar photoshop gibi bir resim düzenleme programında yapmamıza rağmen gayet gerçekci olduğunu düşündüğüm çalışmanın bitmiş görseli üsttedir. Şimdi böyle bir çalışma çoğumuzun işine elbette yarayacaktır. Çalışmaya başlayalım.






İlk önce File>New açılan pencereye ölçülerimizi 1280x900 px - 300 dpi çözünürlük girip OK liyoruz. Arka planımıza çift tıklayalım ve normal bir katmana dönüştürelim sonra tekrar çift tıklayarak açılan penceredeye aşağıdaki özellikleri girelim.
Arkaplanımız hazır olduğuna göre metal bilyemizi oluşturalım. Foreground rengimizi beyaz yapalım. Araç kutusundan ellipse tool u seçelim ve shift tuşuna basılı tutarak aşağı resimdeki gibi çalışmamızın herhangi bir yerine bir daire çizelim.
Katmanımıza çift tıklayalım ve aşağı resimdeki ayarları yapalım.
Şimdi gölgesini yapalım. Foreground rengimizi siyah yapalım ve araç kutusundan ellipse tool u seçerek aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi bir elips çizin.
Şimdi gölgeye çevirmek için Filter>Blur>Gaussian Blur a tıklayın ve değer olarak 30 girip OK leyin. Katmanın opacity değerini %80 yapın. Katmanı bilye katmanının altına sürükleyin ve Edit>Transform>Disort a tıklayarak aşağıdaki şekli verin.
Şimdi yansıma için bir parlaklık elde etmemiz lazım. Bunun için karartıya ihtiyacımız var ve ellipse tool ile aşağı resimdeki gibi bir elips oluşturalım.
Şimdi bu katmanın üstüne sağ tuş ile tıklayıp rasterize layer e tıklayalım. Bilye katmanımızdaki küçük resime Ctrl tuşu basılı iken tıklayalım ve elipsimizi seçelim. Shift+Ctrl+I tuşuna basarak seçimi ters çevirelim ve DEL tuşuna basarak fazlalıkları silelim. Aşağı resimde gözüktüğü gibi.
Foreground rengimizi beyaz yapalım. Şimdi araç kutusundan pen tool u seçelim ve aşağı resimde gözüken çapa noktalarını oluşturalım.
Burada dikkat edilmesi gereken, çapa noktaların koordinatsal yerini Direct Selection Tool ile, ovallik vermek için de Convert Point Tool aracını kullanmalıyız. Şimdi aşağıdaki gradient i bu katmana uygulayalım.
Şimdi 1 tanede aşağı kısıma aynı şekilde parlaklık ekleyelim.
bu katmana restarize layers uygulayalım ve layer style özelliklerinden color overlay a girerek rengini #fedb6f yapalım. Opacity değerini %30 a düşürelim. Şimdi Siyah daki parlamayı seçelim ve Filter>Blur>Lens Blur u seçip aşağıdaki ayarları yapalım.
Alttaki parlamaya aynı değerlerle Filter>Blur>Lens Blur uygulayalım ve opacity değerini %100 yapalım. Şimdi gölge hariç tüm katmanları seçelim ve 1 kere çoğaltalım. Çoğalttığımız bu katmanları seçili iken sağ tuş merge layers e tıklayarak birleştirelim. Şimdi Edit>Transform>Rotate 180 e tıklayarak ters çevirelim. Opacity değerini %30 yapalım. Katman sırasını da gölge katmanının altına alalım.
Son olarak bilyemizde ki siyah kısımın opacity değerini %15 olarak ayarlayalım. Şimdi bu katmanların hepsini bir grup içerisine atalım ve bundan istediğimiz kadar çoğaltıp, boyutlarıyla oynayarak çalışmamıza yayıyoruz. İsterseniz göze gözüken kötü yerleri yumuşak silgi ile silebilirsiniz. Evet çalışmamız bitti. Görselimizin son halini en üstteki resimden inceleyebilirsiniz. İyi çalışmalar, faydalı olması dileğiyle...



Yorumlar